Fukuoka again

Krinolintól krinolinig

Uniformizált karnevál

Az olimpiai csapatok első ízben egységes egyenruhát épp 80 éve, a berlini olimpián hordtak. 1952-ben a francia csapat ruháit a helsinki játékokra Pierre Cardin álmodta meg, nyolc év múlva Rómában pedig Yves Saint-Laurent cuccaiban parádéztak a gallok. Azóta a divatházak versengenek, ki öltöztetheti a sportolókat.

Christian Louboutin tervezte a kubai csapat ruháit a SportyHenri francia kereskedelmi házzal közösen. A ruhák hátán a kubai zászlóról ismerős csillag, a szerencse csillaga van.

Advertisement

Mint ahogy az elmúlt négy olimpián is, az USA csapata Ralph Lauren kollekciókban utazik, a szokásos, nemzetiszínű összeállításokban. A Szocsiban kritikával illetett túlzások miatt ezúttal nagyon egyszerű ruhákban. Az evezősök speciális antimikrobáns anyagból készült szettet kapnak.

Az ausztrál team a 102 éves Sportscraft menta-fehér szettjét viseli. A cég már hetedik alkalommal szállít az olimpikonoknak. Cipőiket az amerikai TOMS gyártja, amely minden eladott pár„olimpiai” cipő után adományoz egy pár lábbelit beteg gyerekeknek. Külön érdekesség, hogy az ausztrál blézerek, zakók bélésének anyagára az eddig érmet szerzett ausztrál olimpikonok nevét nyomtatták.

Advertisement

Advertisement

A legtechnobb egyenruha a dél-koreai csapaté. Egy olyan sűrű szövésű anyagból készült, ami elvileg megakadályozza a szúnyogcsípést (Zika!), és ha ez nem lenne elég, még vegyi anyagokkal is kezelték a ruhákat. Sem szoknya, sem rövidnadrág nincs, speciális fejfedő jár hozzá. Szigorúra sikeredett, kék-fehér, csak a zokni csíkos, ami enyhíti a látványt.

Advertisement

Az Egyesült Királyság sportolóinak mezét immár másodszor a Stella McCartney- Adidas duó tervezte. Nemcsak a Union Jack és a GB felirat tűnik fel a mezeken, hanem az angol rózsa,a skót bogáncs, a walesi póréhagyma és az ír lóhere is.

Advertisement

A francia csapat szettjét a portugál Felipe Oliveira Baptista tervezte, aki a Lacoste kreatív igazgatója. A Lacoste a szocsi olimpia után másodszor dolgozik a francia csapatnak. A krokodilos logón kívül feltűnik a ruhákon a gall kakas is, mint nemzeti szimbólum.

Advertisement

Giorgio Armani öltözteti az olasz sportolókat - nem először - és az ő ruháit hordják az Inter és a Chelsea focistái is. Monokrómra sikerült a szett, csak a pólók nyakán fut piros és zöld csík, a lobogó színei.

Advertisement

Az orosz sportolók - ha nem is mind - mégiscsak ott lesznek Rióban. Ruháikat a Bosco gyártotta, mint 2002 óta mindig. Ezúttal nem a népi motívumok, hanem az orosz avantgarde ihlette a mezeket.

Advertisement

A svéd olimpikonok ezúttal is, mint Szocsiban a H&M ruháit hordják. Kék-sárgában, és újrafeldolgozott anyagokból készülnek az egyenruhák. A riói szettből a Hennes & Moritz kibocsátott egy sportruha almárkát is, For Every Victory névvel, amelynek olimpikon reklámarcai Caitlyn Jenner (nemváltó műtétje előtt aranyat szerzett 1976-ban tízpróbából), Chelsea Werner (Down szindrómás tornász) és Mike Coots szörfös (aki elvesztette a lábát cápatámadásban).

Advertisement

A kanadai csapatruháit a Dsquared2 tervezte, és az amerikai kontinens legrégebbi cége, a Hudson Bay Company varrta. Különlegessége, hogy a juharleveles dzseki átalakítható blézerré és széldzsekivé is.

Advertisement

Az ukrán csapat tagjai korábban a Bosco ruháit hordták, de idén egy hazai tervező, Andre Tan szállítja a mezeket és a gálaruhákat is. Az 1996-os atlantai játékoktól kezdve megszokott kék-sárga összeállításban. Újdonság, hogy az olimpiai bizottság és a költségvetés nem szállt be, a ruhák szponzorok adakozásából készültek.

Advertisement
Advertisement


És végül evezzünk hazai vizekre. A Magyar Olimpiai Bizottságnak a riói olimpiára kiírt formaruha tervezőpályázatát a Use Unused csapata nyerte. A divattervező trió, Füzes Eszter,Godena-Juhász Attila és Tóth András kollekciója kapta a legtöbb szavazatot a szakmai zsűritől.

Advertisement
Advertisement

(Köszönet társszerzőmnek, GasparusMagnusnak! :) )

Share This Story

Get our newsletter