Fukuoka again

Krinolintól krinolinig

Terítéken Grúzia 4. - Szubtrópusi kaland

A Batumi Botanikus Kert lélegzetelállítóan gyönyörű. Ez nem kérdés, nem vitaindító, nem feltételezés. Ez olyan biztos, mint hogy megint itt ülök a laptopommal a nyugágyon.

Advertisement

Egy 11 hektáros álom, egy óriási erdő, amit 5 óra masszív gyaloglással hegynek fel és völgybe le nagyjából, hangsúlyozom nagyjából be lehet járni. Van egy kijelölt főút, ami az 5 órás túra, de számtalan kisebb betonos, köves, földes és vad ösvény van mindenfelé, amerre csalinkázni lehet. Összességében nem megerőltető, bottal járó nénit és várandós kismamát is láttunk, bár igaz, sokan felszálltak útközben a parkot keresztül-kasul szelő dottóra (kerekes kisvonat).

Ez egy 5 kontinens növényzetét bemutató csoda, mamutfenyők, kaktuszok, pálmák, bambuszok, rózsák, liliomok, páfrányok, gyümölcsök, virágok tömkelege, patakok, tavacskák, vízmosások, sziklafalak. Mindehhez a különleges elhelyezkedése miatt jár egy masszív szubtrópusi mikroklíma folyamatos gomolygó, meleg párával, szinte szünet nélkül szurkáló aprószemű, üdítő esővel. A levegőt harapni lehet, annyira friss, annyira finom. A növényeken mindenfelé háromnyelvű, latin, grúz és orosz felirat, mi is az.

Advertisement

Pavel Tatarinov, D’Alphonse, Jason Gordeziani és más biológusok, geográfusok, utazók, tudósok álmodták meg és hozták létre. A világ minden tájáról hoztak fákat, cserjéket, virágokat, és földrészenként, jellemző tájegységenként csoportosították őket. Sétálunk a Kelet-Ázsia Szekcióban, ámulunk a bambuszokon, japánkerten, csodás fákon, majd befordulunk a kanyarban és máris tagbaszakadt, égbevesző mamutfenyők közé érünk, mert odaértünk az Észak-Amerikai Szekcióhoz.

Advertisement

A birtokot jelenleg is ápolják, fejlesztik, van növényóvoda, üvegházak, egyetemi kutatólabor, ottjártunkkor is ültettek, rendezkedtek. A 11 hektáron folyamatos a madárdal, csigák, gyíkok, apró emlősök tűnnek fel. A Kelet-Ázsia Szekcióban szinte vártam, hogy feltűnik az ösvényen egy rejtői légió, puskatussal törve utat magának a bozótban.

Advertisement

Az Új-Zélandi Szekciót látva meg leesett állal, önkéntelenül is halk, tipegő léptekkel mentünk a fák között, annyira meseszerű volt az egész, hogy nem lepődtem volna meg, ha valamelyik hatalmas fa megmozdul és közli, hogy ő egy ent, vagy Legolas lesné felhúzott íjjal az ágak közül, ki járkál itt, megzavarva a tündék országát.

Advertisement

A park északi kijáratán kijövet a marsrutkához kicsit gyalogolni kell, Chakvi faluig, és az azért jó, mert ott látni igazán, hogy a természet hogyan tör utat magának, nem lehet korlátok közé szorítani. Ugyanis a botanikus kert növényzete folytatódik a kerítésen túl is, a fenyők, bambuszok, páfrányok, cserjék, virágok vidáman terjednek a falu felé. A falubeli tehenek nagy örömére, akik békésen legelészik a távoli földekről hozott értékes növényeket.

Advertisement

A sorozat 3. része itt található.

Share This Story

Get our newsletter